De bewoners van buurtschap de Hees, Steensel en Oeienbosch ervaren dag en nacht indringende geluidsoverlast van de Rijksweg A67 vanaf afrit Eersel tot en met Steensel.
inwoners van buurtschap de Hees, Steensel en Oeienbosch
intensieve en continu aanwezige geluidsoverlast van de Rijksweg A67 vanaf afrit Eersel tot Veldhoven, onder meer door de fors toegenomen verkeerdrukte in het algemeen op deze snelweg en door vrachtverkeer in het bijzonder.
het college van B&W:
Het college in Eersel wil de mogelijkheid onderzoeken om een geluidswal langs de A67 te realiseren, vanaf Veldhoven tot aan Eersel. Daarmee komt er voor de bewoners van Oeyenbos (Knegsel), Steensel en de Hees (Eersel) wellicht zicht op een oplossing voor de geluidsoverlast die zij al jaren ervaren.
De gemeente heeft in de Voorjaarsnota-een voorzet voor de begroting voor 2021-50.000 euro gereserveerd voor de haalbaarheidsstudie.
Het college liet eerder al weten in de maag te zitten met de grote geluidshinder die bewoners van met name de wijk Oeyenbos (Knegsel) en buurtschap de Hees ervaren. Door de nabijheid van de A67 behoort herrie van voortrazende wagens hier tot de orde van de dag.
Zonnepanelen
De geluidshinder gaat ten koste van de gezondheid van de inwoners, benadrukt wethouder Eric Beex (milieu en gezondheid). ,,Een geluidswal is mogelijk een oplossing.” Eerder werd door bewoners van de Hees geopperd ook zonnepanelen op zo’n wal te bevestigen. Ook Beex staat er niet afwijzend tegenover. ,,Dit zou verder onderzocht kunnen worden.”
Uit de haalbaarheidsstudie moet duidelijk worden welke kosten er verbonden zijn aan de ontwikkeling van een geluidswal, maar ook welke overheidsorganisatie aan de lat staat voor de kosten. Het is nog niet gezegd dat Eersel de kosten (geheel) op zich neemt, geeft Beex aan.
Stil asfalt
Wegbeheerder Rijkswaterstaat zal in ieder geval niet bijdragen in de financiering. De geluidsnormen voor verkeer dreigen overschreden te worden in de genoemde gebieden, geeft een woordvoerder aan. De aanleg van stil asfalt (gepland in 2021) zorgt ervoor dat de verkeersherrie weer binnen de wettelijke perken valt. ,,Het is de meest efficiënte maatregel, en daarmee pakken we de overlast bij de bron aan”. Rijkswaterstaat is volgens de woordvoerder niet aan zet om aanvullende geluidswerende maatregelen te nemen.
Bomen gekapt
Mirjam Wesselink uit Oeyenbos reageert enthousiast op de plannen voor het haalbaarheidsonderzoek. Eerder organiseerde zij een petitie-actie onder de inwoners van haar wijk. ,,Voor de aanleg van de nieuwe weg N69 zijn er de laatste tijd weer flink wat bomen gekapt vlakbij de wijk. Dat maakt de overlast weer erger, dus goed dat er zo’n onderzoek komt.”
Petitie
In de Hees is inmiddels een werkgroep gevormd van inwoners die zich hard maken voor een oplossing voor de geluidshinder. Enkele bewoners van Oeyenbos, de Hees en de dorpsraad Steensel hebben aangegeven hierin samen te willen optrekken. De werkgroep uit De Hees heeft een petitie verspreid onder de 115 bewoners van de buurtschap, waarin het college wordt opgeroepen zich in te zetten voor vermindering van de geluidsoverlast. Eind juni besluiten de raadsfracties of zij akkoord gaan met de haalbaarheidsstudie.